Jugendstil 1905 - 1925

Den rendyrkede Jugendstilen hadde en kort glanstid i Norge. Med inspirasjon fra naturen boltret arkitektene seg i ornamentikk, plantemønstre og buede former, slik vi finner dem i mur- og steinhusene i Ålesund. Men Jugendstilen levde også i trearkitekturen, og fikk derfor en lengre levetid og en større utbredelse enn de fleste av oss er klar over. Her ble utformingen enklere og ofte kombinert med detaljer fra sveitserstilen som også var populær i denne perioden. Stilen blir kalt Byggmester-Jugend og kjennetegnes med få, men i øyenfallende Jugend-detaljer, som korsformede vinduer og buede lister. 

Historien om Jugendstilen

Jugendlistene er laget med tanke på interiør. Inspirert av art nouveau har vi utviklet en serie lister med buede former. Listene skaper vakre overganger og etterlater et snev av kunst.

Jugendstilen også kalt Art Nouveau, vokste fram i Belgia i begynnelsen av 1890-årene. Det store internasjonale gjennombruddet kom på verdensutstillingen i Paris i 1900.

Art Nouveau betyr ny kunst. Men i det tysk-østerikske kulturområdet og i Skandinavia fikk stilen navnet Jugend som betyr ungdom. Jugendstilen satte ikke bare preg på arkitekturen, men også på plakatkunst, maleri, skulptur, smykker, tekstiler glass og møbler.

Jugenstil i Norge

Den rendyrkede Jugendstilen hadde en kort glanstid i Norge. Med inspirasjon fra naturen boltret arkitektene seg i ornamentikk, plantemønstre og buede former, slik vi finner dem i mur- og steinhusene i Ålesund. Men Jugendstilen levde også i trearkitekturen, og fikk derfor en lengre levetid og en større utbredelse enn de fleste av oss er klar over. Her ble utformingen enklere og ofte kombinert med detaljer fra sveitserstilen som også var populær i denne perioden. Stilen blir kalt Byggmester-Jugend og kjennetegnes med få, men i øyenfallende Jugend-detaljer, som korsformede vinduer og buede lister. Taket er ofte av typen mansardtak med svai, høyreist svaltak eller valmtak, og kan ha store og små arker. Karnapper og balkonger er mye brukt.