Hopp til innhold

Jugendstil 1905 - 1925

Hus i jugendstil

Med inspirasjon fra naturen

I jugendstilens gullalder hentet arkitektene inspirasjon fra naturen, og boltret seg i ornamentikk, plantemønstre og buede former. Typiske eksempler på slik jugendarkitektur finner vi i mur- og steinhusene i Ålesund. Denne stilen hadde er kort glanstid i Norge.

Jugendstilen levde også i trearkitekturen, og fikk derfor en lengre levetid og en større utbredelse enn de fleste av oss er klar over. Her ble utformingen enklere og ofte kombinert med detaljer fra sveitserstilen, som også var populær i denne perioden. Stilen blir kalt byggmesterjugend og kjennetegnes med få, men i øyenfallende jugenddetaljer, som korsformede vinduer og buede lister.

Taket er ofte av typen mansardtak med svai, høyreist svaltak eller valmtak, og kan ha store og små arker. Karnapper og balkonger er mye brukt.

Jugendlistene er laget med tanke på interiør. Inspirert av art nouveau har vi utviklet en serie lister med buede former. Listene skaper vakre overganger og etterlater et snev av kunst.

Hus i jugendstil

Jugendstilens historie

Jugendstilen blir også kalt for Art Nouveau, og den vokste fram i Belgia i begynnelsen av 1890-årene. Stilens store internasjonale gjennombrudd kom på verdensutstillingen i Paris i 1900.

Art Nouveau betyr ny kunst. I det tysk-østerikske kulturområdet og i Skandinavia fikk stilen navnet jugend som betyr ungdom. Jugendstilen satte ikke bare preg på arkitekturen, men også på plakatkunst, maleri, skulptur, smykker, tekstiler glass og møbler.

Bildegalleri
Klikk på bildene for større visning

Send oss en forespørsel