Rokokkostil ca 1650 - 1790

Listverket innenfor denne stilarten har rokokkoens svungne, asymmetriske former. Sorgløst og muntert og en fryd for øyet. I rokokkoperioden er muslingskallet blant yndlingsmotivene, og dette finner vi igjen i ulike varianter på stoler, bord og speil.

Rokokko og Barokk

Rokokko er en videreføring av barokk, noe som gjør det litt vanskelig å skille de to stilartene fra hverandre. Barokken er likevel kraftigere og mer pompøs i uttrykket. Rokokkoen er lettere og mer asymmetrisk i formspråket. Stilen oppsto i Frankrike under Ludvig 15.s regjeringstid. Rokokkoen ble først og fremst en dekorasjons- og møbelstil, men satte også sitt preg på arkitekturen. 

Rokokkostilen i Norge

Også i Norge kom rokokkoen til uttrykt igjennom interiør- og møbelkunsten. Rokokkostilen fikk også en rik blomstring i folkekunsten og fikk sitt lokale formspråk innen treskjæring og rosemaling. Den norske rokokkoarkitekturen blir likevel i stor grad skapt gjennom fargesetting. Rokokkoens lyse og lette silkestoffer påvirket også fargesettingen på panelet. Gerikter, vinduer og dører ble ofte malt i pastellfarger, blekblått og blekgrønt. Hvitt eller tilnærmet hvitt var tidens nye vindusfarge.

Bildegalleri
Klikk på bildene for større visning

Gardiner eller ikke?

På den ene siden kan gardiner være med på å fremheve et stiluttrykk i rommet. På den andre siden er det nesten synd å dekke til en pent vindu med gardiner. Hva gjør du?

Store vindu uten gardiner kan være veldig flott. Samtidig kan det fort virke for nakent og kaldt. Selv om rokokkoen er lys og lett sammenlignet med barokken, er den på ingen måte minimalistisk. Gardinstoffene som hører til rokokkostilen er gjerne blonde og silkeaktige. Det du likevel må passe på dersom du velger å ha gardiner, er at de ulike elementene i rommet ikke kveler hverandre. Tapet eller panel, vindu, lister, gardiner, farger, puter og møbler skal utfylle hverandre. Bruk derfor tid på å tenke helhet når du skal innrede rommet.

Stilsikkert og moderne

Å være tro mot en stilart handler ikke om å gjøre boligen din om til et museum. Kunsten er å balansere nytt og moderne med det historiske. Slik skaper du følelsen av en ny rokokkostil.