Hopp til innhold

Rokokkostil ca 1650 - 1790

Rokokkohus

Et nydelig samspill

Rokokkostilen er sorgløs, munter og en fryd for øyet. I rokokkoperioden er muslingskallet blant yndlingsmotivene. Vi finner det igjen i ulike varianter på stoler, bord og speil.

Rokokko er en videreføring av barokk, noe som gjør det litt vanskelig å skille de to stilartene fra hverandre. Barokken er likevel kraftigere og mer pompøs i uttrykket, mens rokokkoen er lettere og mer asymmetrisk i formspråket. Stilen oppsto i Frankrike under Ludvig 15.s regjeringstid. Rokokkoen ble først og fremst en dekorasjons- og møbelstil, men satte også sitt preg på arkitekturen. 

Listverket innenfor denne stilarten har rokokkoens svungne, asymmetriske former. 

Rokokkostilen kom til uttrykk i arkitekturen

Rokokkostilen i Norge

Også i Norge kom rokokkoen til uttrykk igjennom interiør- og møbelkunsten. Rokokkostilen fikk en rik blomstring i folkekunsten og fikk sitt lokale formspråk innen treskjæring og rosemaling. Den norske rokokkoarkitekturen blir likevel i stor grad skapt gjennom fargesetting. Rokokkoens lyse og lette silkestoffer påvirket også fargesettingen på panelet. Gerikter, vinduer og dører ble ofte malt i pastellfarger, blekblått og blekgrønt. Hvitt eller tilnærmet hvitt var tidens nye vindusfarge.

Bildegalleri
Klikk på bildene for større visning

Send oss en forespørsel