Hopp til innhold

Pusset opp drømmehuset i Kongsberg

– Nå har vi et hus vi kan bo i resten av livet

Njål Grene-Johnsen og Gudrun Tokle Grene var egentlig ikke på utkikk etter ny bolig, men da de så annonsen for den gamle boligen i Hyttegata 25 på Vestsiden i Kongsberg, skjønte de at de måtte slå til.

– Det var en nå, eller aldri situasjon, så vi grep muligheten

– Boligen hadde vært i samme familie i over 40 år, da den kom på markedet. Det var en nå, eller aldri situasjon, så vi grep muligheten, smiler Gudrun.

De eldste delene av boligen ble bygget rundt 1750-tallet. Fra gammelt av besto huset av kun to laftekasser og fungerte som en horisontal tomannsbolig. På 1800-tallet fikk boligen en 2.etasje og ble omgjort til sveitserstil.

En reise i ulike tidsepoker

Siden den gang har det blitt pusset opp en rekke ganger, senest for cirka ti år siden.

– Huset bar preg av dårlig sammenheng og lite flyt mellom 1. og 2. etasje. Trappen opp var smal og bratt og gikk faktisk utendørs. Hele huset var malt hvitt og hadde mistet mye av sjarmen; det ønsket vi å gjøre noe med.

I samarbeid med Fris arkitekter ble det gamle huset tegnet om til drømmeboligen. I løpet av de neste to årene ble boligen forvandlet fra et hus til et drømmehjem.

– Målet vårt var å tilbakeføre noen av de gamle, historiske detaljene i huset, samtidig som vi skulle bygge et moderne og solid hus for de neste 100 årene, det føler jeg at vi har fått til, smiler Gudrun.

Bli med inn i Hyttegata med Anders

Spesialtilpassede løsninger i helet huset

ByggSpiten og tømrer Andreas sto for snekkerarbeidet, Stiltre har levert alt av spesialkonstruksjon, lister, utskjæringer og vindusomramminger, samt kommet med råd og historiske stiltips.

Interiørarkitekt Ellen Nesset har bistått med tidsriktig fargevalg, Byggmakker Kongsberg har levert vinduer og materialer, mens Buskerud Rør & Flis har lagt vannbåren varme i hele huset.

– Jeg tror aldri man kan være helt forberedt på hvor lang tid og hvor mye jobb det faktisk tar å totalrenovere et gammelt hus. Det har tatt mye lengre tid enn vi planla, men vi har følt oss utrolig godt ivaretatt i hele prosessen, og trygge på at resultatet ville bli bra.

Huset har fått flere spesialtilpassede løsninger. Blant annet er glassrutene i vinduene i 1.etasje designet til å se ut som de originale glassvinduene. Panelet på veggene er ulik i de ulike rommene, for å gjenspeile husets historie gjennom mange tiår.

Et mangfold av stilarter

– Huset har innslag av rokokkostil, klassisk stil og sveitserstil. Det er et kjempespennende hus og et morsomt prosjekt å få være med på, forteller Anders Næss, daglig leder i Stiltre.

– Anders har vært viktig hele veien, og er utrolig kunnskapsrik og vi har fått masse gode råd med valg av tidsriktig panel, legger Gudrun til.

Anders har et helt spesielt forhold til nettopp dette huset, da hans mor tilbrakte sine første leveår i nettopp dette huset. 

– Det som er mest spennende med et slikt prosjekt, er når man må tenke litt annerledes og får noen løsninger som ikke er helt a4, men som må tilpasses huset og blir litt ekstra spesielle. Det er gøy når man får det til og det blir fint. Det gjør at huset får en sjel, sier Anders Næss.

Viktig å bevare det gamle

Gudrun og Njål har vært opptatt av å bevare så mye av det gamle som mulig. Inne i en av veggene fant de et gammelt vindu. Det fungerer nå som en kul pyntedetalj og romdeler mellom kjøkken og stue. I 2. etasje er deler av de gamle tømmerveggene synlige.

– Da vi overtok huset, var alt bare hvitt. Nå har alle rom fått sin egen farge. Det har blitt et veldig godt hus å leve og bo i. Det beste med å bo her er at nå har vi et hus vi kan bo i resten av livet, uten at vi trenger å gjøre noe mer med det. Et hus i Kongsbergs fineste bydel.

Send oss en forespørsel