Hopp til innhold

Dette bør du tenke på når du skal bytte kledning

Ny kledning på huset eller hytta?

Er det på tide å skifte kledning på huset eller hytta? Da melder det seg gjerne noen spørsmål. Hvor mye må du regne med at det koster? Hvordan kan du tilbakeføre huset til sin originale stilart, og kan du endre lengderetningen på kledningen?

Her gir vi deg nyttige tips og råd om hva du bør tenke på før du går i gang med å skifte kledning.

Kledning - på tide å bytte kledning?

Trenger jeg å bytte kledning?

På overflaten kan husets kledning se helt fin ut, men på innsiden kan den allikevel være preget av tidens tann. Hvordan vet du om det er på tide å bytte? 

TIPS:  
Bruk en skrutrekker eller noe spisst. Stikk denne mot kledningen på flere steder rundt huset. Dersom den forsvinner inn, så bør du uten tvil vurdere ny kledning. Husk å sjekke utsatte steder som for eksempel nederst på kledningen der vannet renner av. Steder der kledningen når ned til bakkenivå kan også være ekstra utsatt.  

Klassisk hus med stilriktig kledning

Hvor mye koster et kledningsbytte?

Det er ikke til å stikke under en stol at å bytte kledning kan være et omfattende prosjekt, men det er kanskje ikke så dyrt som du tror. 

TIPS: 
Prisstatistikk fra byggstart.no viser at kostnaden for å bytte kledning ligger på mellom 1700 til 3000 kroner per kvadratmeter veggflate. Her er alle kostnader inkludert, også arbeidstimer fra entreprenør.  

Et to etasjers hus med 100 kvadratmeter grunnflate vil ha i overkant av 200 kvadratmeter veggflate. Dette gir en totalpris på rundt 400.000 kroner. Vi anbefaler å benytte fagfolk til å bytte kledning, men du kan redusere prisen dersom du velger å bytte den selv.   

Stiltre hjelper deg i gang med ditt prosjekt

Kledning i malmfuru

Kan jeg bytte stilart?

Ja! Uten tvil. Et kledningsbytte er den perfekte anledningen til å gå for en ny stil på boligen. Enten du ønsker å tilbakeføre huset til den originale stilarten eller om du ønsker å gå for noe mer moderne er dette det perfekte tidspunktet å gjøre det på.  
 
TIPS: 
Det finnes mange ulike typer kledning å velge mellom. Når du skal velge kledning bør du tenke på husets stilart og utseende, og på klimaet der du bor.

Vi leverer stilriktig kledning i stilarter opp gjennom historien. Den detaljrike sveitserstilen er den mest utbredte av de gamle stilperiodene, og kledning i sveitserstil er derfor mye etterspurt. 

Ønsker du en mer moderne stil? Vi fører også et rikt utvalg av kledninger brukt i nyere tid, deriblant åtte varianter av dobbelfals.

Les mer om stilarter og valg av kledning her.

Kledning i klassisk stil

Bør jeg etterisolere?

Det kommer helt an på boligens alder og kvaliteten på isoleringen som allerede er i huset. Dersom du har et gammelt hus anbefales det å etterisolere samtidig som man bytter kledning. 

TIPS: 
Ved å etterisolere vil du minske varmetapet i huset og på sikt spare kostnader ved reduserte fyringsutgifter. Dersom du må lekte ut veggen må du sørge for at takutstikket er stort nok. Her anbefaler vi å kontakte håndverker for en vurdering. Det er viktig å være nøye når man isolerer. Isolasjonen skal fylle hele rommet, ikke stappes, men være luftig.

Vindusomramming i klassisk stil

Hva med dør- og vindusomramminger?

Når du først skal ta jobben med å bytte kledning på huset kan det være lurt å bytte ut omrammingene rundt dører og vinduer samtidig.  

TIPS: 
Et kledningsbytte er den perfekte anledningen til å bytte ut stilen på innrammingen rundt dører og vinduer. Omramminger og kledning bør stå i stil til hverandre for å oppnå et best mulig resultat.

Lurer du på hvilken kledning og hvilke omramminger du bør velge til ditt hus? Kontakt oss her.

Stigerboligen i Saggrenda

Kan jeg bytte kledning selv?

Ingen boliger er like, men dersom du er litt nevenyttig og har en relativt enkel bolig så er dette noe du fint klarer å gjennomføre på egenhånd.

Sveitserhus

Dette bør du også huske på

  • Mal den nye kledningen før montering, eller kjøp ferdigbehandlet. Da forhindrer du striper når treet beveger seg. Stiltre anbefaler ferdigbehandlet kledning, så fremt du ikke skal bruke tjæreolje eller linolje.
  • Bytt vindus- og dørinnramming samtidig som du bytter kledning.
  • Dokumenter prosessen, ta bilder underveis.
  • Kontakt håndverker om du er i tvil.
  • Vurder etterisolering om du har et gammelt hus.
  • Kledningsbytte er den perfekte anledning til å bytte stilart. Gi boligen en ny drakt.
  • Kledning har en varighet på ca. 30 år. Avhengig av vedlikehold.


Ønsker du inspirasjon? Se Stiltres inspirasjonsmagasin her. 

Nedenfor ser du bilder av et sveitserhus i Lier før kledningsskifte
Klikk på bildene for større visning

Nedenfor er bilder av samme hus med ny sveitserkledning fra Stiltre
Klikk på bildene for større visning

Spør oss

Har du spørsmål om bytte av stilart eller om hvilken kledning som er best egnet til din bolig? Send oss gjerne en forespørsel.