Hopp til innhold

Malmfuru – et naturlig impregnert materiale

Hytte med kledning i malmfuru


Malmfuru er et naturlig, miljøvennlig materiale som varer lenge, selv på værutsatte steder. Kjerneved av malmfuru kan brukes ubehandlet og egner seg godt som kledning på både hus og hytter.


Ønsker du naturlig impregnert treverk laget av et kortreist, norsk materiale? Da velger du malmfuru. Kledning i malmfuru gir et vakkert, tidløst uttrykk og sparer deg for maling, beising og annet vedlikehold.

Minimalistisk hytte med kledning i malmfuru

Kledning i malmfuru

Malmfuruens egenskaper gjør at den egner seg godt som kledning. Materialet har et unikt utseende med naturlig gråning som gir en vakker fasade. Det er en allsidig kledning som kan kle ulike typer arkitektur. Malmfuru kan sees på mange moderne, arkitekttegnede boliger og hytter.

Denne minimalistiske hytta på Gaustablikk er et godt eksempel på hvordan malmfuru kan brukes på moderne, arkitekttegnede hytter.

Stiltres malmfuru heter Malm90, og den består av cirka 90 prosent kjerneved. Alle våre kledningsprofiler kan leveres i malmfuru. Vi kan også spesialprodusere malmfurukledning i den dimensjonen du ønsker.


Tverrsnitt av furutre

Hva er malmfuru?

Hva er det som gjør denne tretypen så holdbar og hvordan oppstår den?

Den indre delen av stammen i et eldre tre kalles for kjerneved eller malm. Malmfuru er furutrær hvor kjerneveden utgjør en stor del av furutreets tverrsnitt, sånn som den du ser på bildet.

Slike furutrær vokser først og fremst i høyereliggende strøk. Vi finner ofte malmfuru på steder hvor trærne har vokst sakte, og derfor har liten avstand mellom årringene. Spesielt i fjellskog finnes det mye malmfuru.

Malmingsprosessen, altså danningen av kjerneved, starter typisk når treet er omkring 40 til 60 år gammelt. På det tidspunktet har ikke treet lenger bruk for kjernen til transport av vann og næringsstoffer. Denne transporten er det nå ytterveden som tar seg av. Den viktigste funksjonen til kjerneveden er å fungere som en slags materialforsterking for å holde treet oppe.

Kjerneved av malmfuru

Malmfuruas spesielle egenskaper

Selve «malmingen» skjer ved at harpiks fyller opp cellene i kjernen av treet, slik at det dannes en mørk kjerne som bevarer og forsterker furua. Det er denne kjernen som gir malmfurua spesielle egenskaper.

Kledning av malmfuru har lang holdbarhet og krever lite vedlikehold fordi harpiksen i malmfuruen er «krystallisert» og porene rundt vedcellene er tettet igjen.

Etter 150 til 300 år har treet utviklet så mye kjerneved at vi kan ta ut råstoff nok til å lage brede kledningsbord. Selv i ubehandlet tilstand vil malmfuruen være naturlig impregnert, og motstandsdyktig mot både vann, sopp og råte i lang tid framover.

I Stiltre er vi opptatt av at trelasten vi leverer er av høy kvalitet. I alle ledd, fra valg av leverandør til ferdig levert produkt, gjør vi valg som fører til at vi oppnår dette målet. Les mer om hvordan vi sikrer kvaliteten på produktene våre, som er laget av norske, kortreiste materialer, her.

Kledning i malmfuru på Stovner videregående skole

Varer nesten evig

Malmfuru er et materiale med lange tradisjoner, og som fortsatt er mye benyttet i Norge. Det finnes en rekke eksempler på bygninger laget av malmfuru som har stått ubehandlet i flere århundrer, og som fortsatt er tilnærmet like motstandsdyktige.

Det miljøvennlige materialet malmfuru har en lang tradisjon i Norge. Du finner det blant annet brukt i stavkirker bygget for nesten 1000 år siden.

Bilder av kledning i malmfuru
Klikk på bildene for større visning

Kom i gang med ditt drømmeprosjekt

Send inn skjemaet nedenfor, så tar Anders eller Tom Erik kontakt med deg for å høre mer om prosjektet og hvor langt i planleggingen du har kommet. Vi kommer gjerne på befaring eller gir deg råd om hvordan du kommer i gang.