Hopp til innhold

Rjukan er preget av en helt spesiell byggestil

Stiltre Byggmakker Rjukan 5

Rjukan er preget av en helt spesiell byggestil

Industribyene Notodden og Rjukan er helt unike i Norsk sammenheng. De ble i sin helhet bygget opp over en svært kort tidsperiode, noen som resulterte i at du har en stor samling av bygg fra en og samme stilart, Jugendstilen.

Med mange historiske bygninger er ,Halvor Hegna ved Byggmakker Rjukan, tydelig på at det er godt å ha med seg fagekspertisen fra Stiltre når det skal bygges, pusses opp eller renoveres i den gamle industribyen.

–Arven, historien og byggeskikken vi har på Rjukan er det absolutt verdt å ta vare på. Derfor er vi veldig glade for å ha et godt og tett samarbeid med Stiltre, både som leverandør, og ikke minst som spesialist på stilartene. Særlig på dette med spesialproduksjon og nisjeprodukter ser vi at produktene til Stiltre virkelig kommer til sin rett, forteller Hegna.

Stiltre Byggmakker Rjukan 6

I hjertet av verdensarven

Sammen med Notodden og Ålesund, kjennetegnes Rjukan av utstrakt bruk av Jugendstilen på store deler av bygningsmassen. En stilart som hadde sin glansperiode fra omlag 1890 og frem til 1930-årene.

Tinn kommune har fått utarbeidet en egen perm der alle byggene i Rjukan er grundig katalogisert. Skal man pusse opp eller sette en bygning tilbake i gammel stil, da er denne gull verdt.

–Her trenger jeg bare å videresende tegningene til Stiltre slik at de kan lage eksakte kopier av de gamle profilene. Om du gjør dette riktig vil du også få støtte fra vernemyndighetene, forklarer Hegna.

Faglig trygghet

Halvor og resten av de ansatte ved Byggmakker Rjukan har levert til en rekke Stiltre-prosjekter i nærområdet, både i Rjukan sentrum og på Gaustablikk.

–De produktene det går aller mest av fra Stiltre hos oss er kledning og panel. Særlig om det er til noen litt mer spesielle prosjekter. Det som er virkelig verdifullt er at Stiltre har muligheten til å komme på befaringer for å bistå med spisskompetanse mot de spesifikke prosjektene, forteller proffselgeren.

–På Gaustablikk er det blant annet et helt hytteområde som er kledd med malmfuru. Sportellet er også kledd med materialer fra Stiltre, utdyper Hegna.

Stiltre Byggmakker Rjukan 22
Stiltre Byggmakker Rjukan 13

Art nouveau – Den nye stilen

Det vi på norsk kjenner som «Jugendstil» er i utgangspunktet en fortolkning av det franske begrepet «Art nouveau» som betyr «ny kunst». Begrepet har sin opprinnelse fra kunstbutikken til franskmannen, Siegfried Bing (1838-1905), som holdt til i den Franske hovedstaden.

På kontinentet (og i Ålesund) ser vi ofte at denne byggestilen er mye brukt på murhus, mens i resten av Norge var treverk et mer foretrukket materiale.

Stilen kjennetegnes ofte av små karnapper, dyp fargebruk, enkelt og flatt listverk og at byggene ofte er usymmetriske i sin utførelse. Adminiet på Rjukan, med sine små karnapper, er et godt eksempel på denne byggestilen.

Se flere bilder fra Rjukan
Klikk på bildene for større visning

Send oss en forespørsel