Hopp til innhold

Ærverdige Siljan prestegård

Siljan prestegård med vakre vindusomramminger

Den vakre klassisismen

Siljan prestegård har røtter tilbake til middelalderen, og ligger i tilknytning til Siljan kirke. Det er i dag Opplysningsvesenets Fond som eier bygningen og som er ansvarlig for vedlikeholdet.

Den ærverdige prestegården har nylig gjennomgått en utvendig totalrestaurering, og huset fremstår i dag som det var på slutten av 1700-tallet. Stilperioden som da var dominerende går under navnet klassisismen, og blir også kalt for Louis Seize.

Les mer om den klassiske byggestilen her.

Ved restaureringen ble det lagt vekt på å beholde den klassiske stilarten, som kjennetegnes av klare former og rene flater. Det er lagt til et bislag i sveitserstil foran inngangen.

Da prestegården skulle restaureres ble de vakre vindusomrammingene spesiallaget som nøyaktig kopi av det eldste som er funnet på huset. Det er ikke uvanlig at omramminger, listverk eller andre detaljer må spesialproduseres for å skape det rette uttrykket.

Siljan prestegård med spesialhøvlet kledning

Autentisk uttrykk i historiske omgivelser

Legg merke til profilen på kledningen, og hvordan denne er med på å gi huset sitt særegne preg. Her ønsket eierne at husets utvendige uttrykk skulle forbli tro mot hvordan det fremsto under 1700-tallets klassisisme.

Arkitekten som jobber på prosjektet forteller at kledningen har blitt spesialhøvlet med samme profil som den eldste kledningen man har funnet på huset. Fargevalget er basert på avdekkingsprøver tatt på gamle kledningsbord, og vinduene er produsert med faste utvendige sprosser og klassiske beslag.

I restaureringsprosessen har det ærverdige bygget også blitt teknisk oppgradert uten at dette har gått på bekostning av de særpregede fasadene.

På dette prosjektet har vi i Stiltre samarbeidet med byggmester og arkitekt som verdsetter god byggeskikk, og som ser verdien av å ta vare på gamle stiluttrykk.

La deg inspirere av den vakre prestegården
Klikk på bildene for større visning

Kom i gang med ditt drømmeprosjekt

Send inn skjemaet nedenfor, så tar Anders eller Tom Erik kontakt med deg for å høre mer om prosjektet og hvor langt i planleggingen du har kommet. Vi kommer gjerne på befaring eller gir deg råd om hvordan du kommer i gang.