Hopp til innhold

Ruth Une fikk spesialprodusert ALLE materialer til sitt nye hus

Arkitekt Ruth Une Helgestad i Friis Arkitekter

Kun spesialhøvlede materialer hos arkitekten

Da arkitekt Ruth Une Helgestad og mannen skulle bygge nytt hus fikk de alle materialene spesialprodusert.

Hvem var det som spesialproduserte materialene? Ja nettopp, det var Stiltre.

- Jeg og mannen min fikk skjært, tørket og høvlet ALT materiale, med unntak av limtre, til eget hus. Året var 1996, og det var første gang jeg hørte om og benyttet meg av Stiltre, forteller Ruth Une.

Arkitekt Ruth Une Helgestad utenfor lokalene til Friis Arkitekter

Fra arkitektspire til daglig leder i Friis Arkitekter

I dag er Ruth Une daglig leder i Friis Arkitekter og ser på Stiltre som en viktig samarbeidspartner ved renovering av og spesialproduksjon til hus. Friis Arkitekter er et arkitektfirma med sju ansatte og kontorer i både Kongsberg og Rødberg. Hun har jobbet som arkitekt i Friis Arkitekter AS siden 2003.

Å bli arkitekt var ingen barndomsdrøm for den i dag erfarne arkitekten. Det var først da hun ble 20 år at Ruth Une vurderte dette yrket. Valget føltes riktig fra dag 1 på studiet, og hun har aldri angret.

Kombinasjonen av det visuelle og det tekniske

- Etter å ha fått ideen om at arkitekt kunne være et spennende yrke ringte jeg Paal Bommen. Han jobbet som arkitekt i Kongsberg. Jeg spurte han rett og slett om jeg kunne ha litt praksis hos han slik at jeg kunne se hva arkitektyrket innebar, forteller Ruth Une.

Praksis hos arkitekt Paal Bommen fikk hun, og allerede etter to uker ble den unge jenta overbevist om at det var arkitekt hun skulle bli. Samme vår søkte 20-åringen Bergen Arkitektskole, og var i gang med studiet allerede 4-5 måneder etter. Ruth Une gikk senere mesteparten av studiet i Oslo, ved Oslo Arkitekthøgskole.

- Det som inspirerte meg var blandingen av visualisering og formgivning på den ene siden, og den tekniske biten med oppgaveløsning og kompleksitet på den andre siden. Den dag i dag er det denne kombinasjonen som for meg gjør yrket veldig spennende, smiler hun.

Arkitekter fra Friis Arkitekter

Hjerteprosjektet Hovdeplassen Barnehage

Som arkitekt har Ruth Une jobbet på både små og store prosjekter. Når vi ber henne om å trekke fram et av dem, er det Hovdeplassen Barnehage i Kongsberg hun velger.

- Hovdeplassen Barnehage ligger mitt hjerte nært, og det er flere grunner til det. Barnehagen var et av de første prosjektene jeg hadde ansvar for, og vi er veldig fornøyde med hvordan bygget er tilpasset terrenget. I dette prosjektet samarbeidet vi med flotte eiere som hadde ambisjoner for både innhold og drift. Vi hadde et felles mål om et godt resultat, og det synes jeg vi har oppnådd.

Sveistervilla med vakkert inngangsparti

Tidsriktig uttrykk på eldre hus

Å tegne barnehager synes den erfarne arkitekten er spennende, men det er også spennende med renovering og istandsetting av eldre hus. I sånne tilfeller samarbeider arkitektene i Friis Arkitekter gjerne med Stiltre for å få et mest mulig tidsriktig uttrykk.

- Til renoveringsprosjekter, og gjerne prosjekter med verneverdi, er det helt nødvendig å få hjelp til å lage et tidsriktig uttrykk på overflater og synlige bygningsdeler, forklarer Ruth Une.

Et av prosjektene Ruth Une har tegnet og Stiltre har levert materialer til er denne flotte sveitservillaen på Lampeland.

Med lang erfaring og god kvalitet på materialene er Stiltre en viktig samarbeidspartner på denne type prosjekter.

Vindusomramming fra Stiltre

Skreddersøm fra Stiltre

Listverk og omramminger som man ikke finner i hylla hos byggevarekjedene kan Stiltre levere. Gjerne går dette ut på å få laget det andre ikke kan tilby.

- Stiltre kan levere kopier av gamle profiler som vi finner i eldre hus. Det kan også være paneler og kledning som vi trenger hjelp til å lage riktige profiler og dimensjoner på - rett og slett skreddersøm til nye eller eldre hus. Det samme gjelder ornamenteringer og dekor som kopier av gamle rekkverksbord og avslutninger og utskjæringer på sperrer, sier Ruth Une.

Arkitekt Ruth Une Helgestad i Friis Arkitekter

Arkitektens mange samarbeidspartnere

Som arkitekt er det viktig å sette seg inn i hvordan kunden ønsker å ha det, hva slags forhold de har til omgivelsene og hva slags boopplevelse de som skal bo der ønsker eller setter pris på.

Videre tilpasses kundens ønsker om funksjoner og størrelse til landskap, terreng og himmelretninger. En av arkitektens oppgaver er å lage gode uterom med hjelp av bygningskroppen.

- I dette arbeidet støtter vi oss på mange kyndige fag og ekspertiser. De som jobber med tomteopparbeidelse, til bygningsingeniører, snekkere og mange flere. Når det kommer til detaljer og materialer er det viktig for oss å ha et godt samarbeid med de som kan levere materialer til prosjektet, sånn som Stiltre, forteller den kunnskapsrike arkitekten.

Inspirasjon

Klikk deg inn på prosjektene nedenfor og la deg inspirere av hus og hytter vi har levert materialer til tidligere. 

Kom i kontakt med oss

Send inn skjemaet nedenfor, så tar Anders eller Tom Erik kontakt med deg for å høre mer om prosjektet og hvor langt i planleggingen du har kommet. Vi kommer gjerne på befaring eller gir deg råd om hvordan du kommer i gang.